IN SELECTION please contact the artist for ongoing projects and complete portfolio: nannahellberg@gmail.com

 

 

SERIES OF BLUE HORIZON photography and text: 60 x 45 cm C-prints

20 poems and photographs of the line between nature and the sky.

 

 

 

LIMITATIONS video: 01:13 min loop HDV

Selected scenes that illustrate the intense encounter between a human and the wild (wolf).

I en långsam, drömlik sekvens möts en människa och en varg. All den laddning som rovdjuret bär med sig, historiskt och kulturellt, väver in ett underliggande hot om våld. Limitations presenterar en koreografi över språket och svårigheten att kommunicera med den andre. Relationen balanserar på en knivsegg, redo att tippa över, i ett tyst gränsland och en studie av makt.

– Caroline Malmström

 

Installation view, Oksasenkatu 11 Gallery, Helsinki © Hanne Granlund 2011

 

 

UNTIL THE LIGHT photography and video: 200 x 25 cm C-prints // 04:30 min HDV

4 filmstrips made using expired black and white film. The motive of all pictures on the roll was a clouded morning sky. Together with the photographs is a video of sharp sunlight and feathers that are falling.

For an exhibition the strips were presented together with two video backdrops, and the artist made a performance with feedback from an electric guitar (resembling the scream of birds).

 

 

 

MEDITATIONS video and sound installation: 04:33 min loop Mini-DV

Slow and repeated movements in the forest. Presented as an installation with separate sound and light sources.

Tyngden och det vackra utseendet på ett italienskt hagelgevär. Allvaret med och insikten i det att vapnet är laddat. Den spända och tysta stillheten i en skog. Ekot av avlägsen skottlossning infogad med ljudet av träd som knakar i vinden, kvistar som knäcks. Den intensiva närvaron av nuet, framkallad av det byte som eventuellt ska visa sig. Hjärtats rytm. Nerver. Kroppen lyssnar och ser. Pulsen ökar i intensitet. Ett skott stannar tiden och påbörjar ett nytt tidevarv. Stegen mot bytet - det som förorsakat den föregående meditationskedjan och som nu påkallar reflektionen över det som varit: närvaron av en kort och extremt intensiv sekvens av liv; och reflektionen över det som är nu, det som skapat intensiteten: en snabb död.

– CM von Hausswolff 2008

Review in Swedish by Carolina Söderholm

 

Installation view, Galleri Pictura, Lund, Sweden, 2008